CLERK DIVISION

| HAVE A QUESTION
ABOUT PSEs...




The PSE Caps

There are Two Different Clerk Craft PSE Caps.
1. DISTRICT CAP

d.

20% of career Mail Processing (F1) Clerk Craft
employees in the District

. 20% of career Retail/Customer Service (F4) Clerk

Craft employees in the District (tHese pses MaY BE USED IN F1
WITHOUT COUNTING AGAINST THE F1 CAP).

District Caps are monitored and enforced at HQ
Level
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The PSE Caps

There are Two Different Clerk Craft PSE Caps.
1. DISTRICT CAP

2. INSTALLATION WINDOW CAP

10% of career window clerks in PO, Level 22 and
above

. 20% of career window clerks in PO, Level 21 and
below

Rounding-up rule of 0.5 and above applies

Installation window caps are monitored and
enforced at the Local level.
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The PSE Caps
VER Incentive MOU Exception

If a temporary staffing need exists, USPS may replace
each career APWU employee who accepts the
incentive with a PSE for a period not to exceed 90
days from the effective date of the voluntary
separation or January 31, 2013, separation date.

The hiring of these PSEs will not count towards the

existing PSE caps.
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The PSE Caps

Article 7.1.B.7. The Postal Service will provide a
report, every four week reporting period with
information needed to monitor compliance with
the provisions above, i.e., the total number of
career bargaining unit employees and PSEs by
craft, function, installation and District.
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The PSE Caps
Counting Window PSEs

USPS Report includes all PSE SSDAs (D/A 81-4
in F4).

If PSE is not window trained and does not

work the window, D/A should be corrected to
31-3.

If PSE MPC (D/A 81-3) is working the window,
D/A should be corrected to 81-4.

No reason to have D/A 81-4 in MP (F1).
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The PSE Caps
Counting Window PSEs

USPS Report includes all PSE SSDAs (D/A 81-4
in F4).

Count IS NOT limited to PSE SSDAs (D/A 81-4)
who work the window on a particular day.

Report has been recently updated to include
oorrowed PSEs (both 81-4 and 81-8) who are
oaned (HUB Clerks) into office. Monitor

ocally.
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The PSE Caps
Counting Window PSEs

THE APPROPRIATE REMEDY

In any grievance where someone performs clerk
craft work in violation of the CBA

e 1.6 Bargaining Unit Work

e 7.1 PSE Violations

e 7.2 Cross Craft

Appropriate remedy is to compensate the

appropriate bargaining unit employees for all
time spent performing our work in violation of

the CBA.
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The PSE Caps
The New Work Exception

New Work exception in the Clerk Craft
applies to PSE hired to perform work in any
former Contract Postal Unit (CPU) that is
brought back in house, unless it is a full-
service unit or it primarily provides postal
services.
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The PSE Caps
The New Work Exception

USPS asserts that PSEs hired to replace PMRs
in level 15 and 16 Post Offices where Clerks
have not historically worked qualifies for “new
work” exception.

PSE Post Office Clerk, PSE-4 (D/A 81-8)
Q11C-4Q-C 11275789/47

Answering Your Questions About PSEs




The PSE Caps
PSE-4, Post Office Clerks (D/A 81-8)

If truly replacing PMRs, are limited to
working in PM'’s absence

Cannot be hired in an office with career
clerks
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The PSE Caps
PSE-4, Post Office Clerks (D/A 81-8)

e Must be paid PSE-6 when loaned into an
office where they work alongside of career
GEES
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The PSE Caps
PSE-4, Post Office Clerks (D/A 81-8)

e PSE-4, Post Office Clerk (D/A 81-8) position
description limits use to Level 15 and Level 16 PO

There are (as of March 8, 2013):

e 1323 Level 18 Post Offices employing
e 1373 PSE-4, Post Office Clerks

If not already filed, grievances need to be filed
immediately for each office
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PSE DISCIPLINE

“PSEs may be disciplined or removed within the
term of their appointment for just cause...”

APWU Position: Just Cause is defined in JCIM
(Article 16, pp. 1-3) and includes concept that
“for most offenses management must issue
discipline in a progressive fashion.”

Step 4 Dispute initiated by USPS - Q10C-4Q-C
13016809 has been settled.
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PSEs — THE 5 DAY BREAK

PSEs are appointed for terms which cannot
exceed 360 days.

They must have a 5 day break-in service
between appointments

There is no requirement that “5 day break”
occur on 360" day.

As long as they have no break of more than 5
days they will become eligible for health
Insurance.
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PSEs — THE 5 DAY BREAK

e APWU Position: Senior PSEs cannot be let

go for lack of work while junior PSEs are
retained.

e USPS disagrees.
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PSE TERMINAL LEAVE PAYMENT

JCIM, Article 10, Page 8: A separating PSE

employee may receive a lump sum payment for
accumulated annual leave...

Substitute “will.”
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PSEs — 2"d Orientation

Article 17.6 states : The Union “shall be provided

ample opportunity to address new employees at
orientation, and

When a PSE employee becomes eligible for Federal
Employees Health insurance(FEBA)
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PSEs Becoming Eligible
for Health Insurance

-When a PSE reaches 365 days from hire and having had
a 5 day break in service

-The PSE will receive a letter from the postal service
explaining they are now eligible and how to apply.

-Must maintain sufficient earnings in a pay period to pay
for their premiums

-They have 60 days in which to apply
-They can apply through PostalEase, telephone or mail

-Coverage is the first day of the pay period after Shared
Services receives and processes the completed forms
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PSE SENIORITY

Clerk Craft PSEs accrue Clerk Craft standing on
the roll within the category of PSE from their
original date of employment within the craft
and installation, regardless of any break in
service as a PSE (less than 1 year), including all
time spent as a Clerk Craft PSE within the
installation.

JCIM, Article 37, page 8 (Q&A #35)
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PSE CONVERSION

When the USPS determines in accordance
with the contractual provisions that it has
needs to fill vacancies with new career
employees, available and qualified PSEs will
be converted to fill such vacancies on a
seniority basis.

PSE MOU, p. 291, CBA

Answering Your Questions About PSEs




PSEs & OVERTIME

When an opportunity exists for overtime for

O
C

ualified and available full-time employees,
oing similar work in the work location where

t

he employees regularly work, prior to utilizing a

PSE in excess of eight (8) hours in a service day,

)

uch qualified and available full-time employees

on the Overtime Desired List will be selected to
perform such work in order of their seniority on a
rotating basis.

Article 8.4.G
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PSEs & PTFs

Article 7.1.B.2

During the course of a service week, the
Employer will make every effort to insure

that qualified and available part-time
flexible employees are utilized at the
straight time rate prior to assigning such
work to PSEs.
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PSE CLERK ‘OPTING’

“IW]here practicable [Clerk Craft] PSEs will be
allowed to opt on a seniority basis for full-
time (traditional or non-traditional) vacant,
residual assignments in the installation for
which they are qualified and which are not
assigned to career employees. Such opting
does not create any work hour or assignment
guarantees.”
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PSEs, EXCESSING & RETREAT RIGHTS

Article 12.4.D

In order to minimize the impact on employees in the
regular work force, the Employer agrees to separate, to
the extent possible, PSEs working in the affected craft and
installation prior to excessing...

Article 12.5.B.2

Management shall identify duty assignments within the
appropriate radius held by PSEs which shall be made
available for the reassignment of excess career employees.
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PSEs & HIGHER LEVEL

PSEs do receive higher level pay when
temporarily detailed to perform higher
level bargaining unit work.

Preference of career employees over PSEs
for higher level assignments.

PSEs can only be assigned to higher level in
F4 (e.g., LSSA, BMT, etc.) when no career

employee is available.
PSE MOU, pp. 290-91, CBA
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PSEs & HIGHER LEVEL
(Supervisors or OIC)

PSE MOU and Article 25 have no application

Publication 32
officer in charge (OIC) — A career postal employee

appointed temporarily to fill a postmaster
vacancy, usually for no longer than 180 days.

USPS has chosen not implement any provision
enabling them to actually pay EAS employee higher
level (EAS) pay into the TACS timekeeping system.
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PSEs & Training

There is no restriction on training which can be given
to PSEs.
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PSEs & Registry

7-3.2 Responsibility for Registered Mail

7-3.2.1 Career Employees

In retail and carrier operations, use only career

employees in the Registered Mail function whenever
possible.

7-3.2.3 Registry Section Area Responsibility
Use only career employees in the registry section...

DM-901, Registered Mail, April 2010
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Loaning PSEs to Another Office

Clerk Craft PSEs can work in another installation
when needed. However, such utilization should
not be to the detriment of PTF clerks available
through the HUB Clerk MOU, and if utilized in
customer service/retail (Function 4) the PSE
would be subject to the gaining installation’s PSE
caps in that function. If utilized in another
district, the PSE must be counted against both

district’s PSE caps.
JCIM — Appendix C Q&A #12
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PSE CLERK TRANSFERS

USPS has been allowing PSE clerks to transfer to
another installation.

USPS has involuntarily moved PSE clerks from one
installation to another.
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PSE SUPER-SENIORITY

A PSE who serves as a steward has super-
seniority rights when it is necessary to let
PSEs go because of a lack of work and when

there is an opportunity to bring such PSEs
back to work.

JCIM Article 17, page 10, Q&A#24
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TAKING TIME FOR YOUR
QUESTIONS

THANK YOU




